Tvrđava Mirabela

Grad Omiš – vlastiti pogon
Kontakt telefon 021/757-365

Utvrda Mirabela, znana i kao Peovica, nalazi se iznad samog omiškog Starog grada na visini višoj od 200 metara. Izgrađena je u 13. stoljeću i služila je kao promatračnica neprijatelja, najčešće Mlečana. S nje su omiški gusari mogli ugledati neprijateljske galije te bi zbog toga grad bio pod uzbunom i prije nego bi se ti brodovi približili Omišu.

Legenda kaže kako su prilikom turskog napada na grad, sredinom 16. stoljeća, omiški branitelji s vrha Mirabele toliko vikali i pucali prema kanjonu Cetine da je jeka napravila dojam da je branitelja znatno više od njihovih procjena te su Turci napustili bitku i grad.

Danas je Mirabela utvrda od četiri kata i s turističkim vidikovcem s kojeg se vidi skoro cijeli stari dio Omiša, Brački kanal te obližnje Duće. Jedan je od najpoznatijih omiških simbola, a posebno je zanimljiva turistima zbog svoje pristupačnosti Do nje se najlakše dolazi ulicom koja prolazi pokraj crkve sv. Duha unutar staroga grada, a do vrha vam treba desetak minuta hoda, od čega je jedan dio ulice nešto strmiji. Uspinjući se na vrh utvrde, osim jedinstvenog pogleda, shvatite da koračate istim onim stepenicama kojima su do svojih brzih galija jurili stari gusari kad bi s vrha tvrđave uočili mletačke brodove.

Cijena ulaznice

3€ (22,60kn) po posjetitelju,

osim u periodu od 1. lipnja do 31. kolovoza kada cijena ulaznice iznosi 5 € (37,67kn) po posjetitelju

Naplata ulaza na tvrđavu Mirabela vrši se u vremenu od 09:00 do 22:00 sati radnim danom, nedjeljom i blagdanima u vremenu od 15. svibnja do 15. rujna. Izvan tog perioda posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Tečaj konverzije 1€ = 7,53450kn

 

Odluka o vremenu naplate i cijeni ulaznice za posjet tvrđavi Mirabela u Omišu 2023 g. (Službeni glasnik Grada Omiša br. 4/23)