Pretraživanje
Prilagodba pristupačnosti
COVID OBAVIJEST
03.09.2020

Cijenjene sugrađanke i sugrađani,

kao što je već poznato, u tijeku je pojačana cirkulacija SARS CoV-2 na području Splitsko-dalmatinske županije, pa tako i na području našega grada. O složenosti situacije svjedoči i dopis koji smo dobili od županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo vezan za epidemiološku situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koji Vam također prilažemo. Tijekom srpnja i kolovoza znatno se povećao broj osoba koje su boravile u našoj Županiji (strani turisti, građani iz drugih dijelova Hrvatske), prvenstveno mladih, što je najveći uzrok povećanja broja oboljelih. Isto tako, veliki broj oboljenja dogodio se na velikim vjenčanjima, rođendanima te kao posljedica izlazaka mladih u noćne klubove.

Posebno je znakovita spoznaja da većina trenutno oboljelih pripada mladoj dobnoj skupini, što je dobro uzimajući u obzir blaže simptome kod većine mladih osoba, ali i loše gledajući sa aspekta da se mlade osobe intenzivno druže i tako brže prenose virus, često nemaju simptome, ne znaju da su bolesni i na taj način mogu vrlo lako zaraziti osjetljivije skupine ljudi u svojoj blizini. Imajući u vidu ograničenost naših bolničkih kapaciteta nipošto ne bismo smjeli dopustiti daljnje nekontrolirano širenje virusa. Upravo radi svih navedenih razloga Stožer civilne zaštite RH na prijedloge lokalnih stožera civilne zaštite donosi niz mjera i preporuka potrebnih za suzbijanje cirkulacije virusa. Većina tih mjera i preporuka nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH kao i na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stožer civilne zaštite Grada Omiša, sukladno svojoj obvezi i u skladu sa svojim mogućnostima, kontinuirano vrši pojačani nadzor provođenja navedenih protuepidemijskih mjera, predlaže mjere i o tome svakodnevno obavještava Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i ostale nadležne institucije.

U svrhu smanjenja broja novooboljelih osoba u nadolazećem periodu, apeliramo na vas da poštujete sve protuepidemijske mjere, da provodite mjere socijalnog distanciranja, suzdržite se većih okupljanja na vjenčanjima, rođendanima, sprovodima i sl. te da obavezno u zatvorenim prostorima nosite zaštitne maske, a preporučeno i na otvorenom prostoru. Također je vrlo važna primjena osobne higijene, a posebno što češćeg pranja ruku te držanje distance. U slučaju zaraze, jako je važno da uz primjenu svih propisanih mjera samoizolacije, epidemiolozima iskreno odgovorite na sva postavljena pitanja i nipošto ne skrivate svoje kontakte jer im u tom slučaju uvelike otežavate pravovremenu izolaciju i sprječavanje širenja virusa.

S obzirom da se u nadolazećem periodu tijekom jeseni i zime, kada ćemo svi više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama, očekuje porast broja zaraženih osoba, molimo vas, pridržavajte se svih preporuka.

Čuvajmo sebe i svoje bližnje kako bismo što prije izišli iz ove nepovoljne situacije.

Sve vas skupa srdačno pozdravljamo,

Stožer civilne zaštite Grada Omiša.

Prilog

Grad Omiš
Adresa Trg kralja Tomislava 5/I
OIB 49299622160
Fax 021 862 022
Radno vrijeme
7:00 do 15:00 sati

Žiro račun: IBAN HR2224070001830000008
Swift kod/BIC OTPVHR2X
Naziv banke OTP banka d.d.
Adresa banke Domovinskog rata 61, 21000 Split, Hrvatska

Pisarnica

Radno vrijeme pisarnice
Ponedjeljak - Petak: 07:00 - 14:00
E-pošta pisarnice
grad@omis.hr
Telefon pisarnice
021 755 500